Descrierea produsului

Doua jocuri clasice perfecte pentru intreaga familie!
Jocul de sah si jocul de dame dezvolta gandirea strategica, atentia si puterea de concentrare.

Caracteristici:

  • 2 jocuri indragite de copii

  • contine tabla de joc, 32 piese pentru jocul de sah si 24 de puluri pentru jocul de dame

  • realizat din materiale de inalta calitate

  • piesele sunt din lemn

Regulamente jocuri:

Jocul de sah

  • La inceputul jocului tabla de sah este pozitionata astfel incat fiecare jucator are patratul de culoare alba (deschisa) in partea din dreapta jos.

  • Piesele de sah sunt pozitionate in acelas fel la fiecare joc dupa cum urmeaza: al doilea rand (sau linie) este ocupat de pioni. Turnurile se aseaza in colturi, caii se aseaza langa ei, urmati de nebuni si in cele din urma regina, care se asează intotdeauna pe propria ei culoare (regina alba pe alb, regina neagra pe negru), iar regele se aseaza pe patratul ramas.

  • Mutarea pieselor se face intr-un mod diferit in functie de modelul piesei(pion, cal, nebun, turn,regina si rege). Piesele nu se pot muta trecand prin alte piese (cu exceptia calului unde poate sari peste alte piese), dar nu se pot muta niciodata pe un camp pe care se afla deja una dintre propriile piese. Totusi, ele pot fi mutate si pot lua locul unei piese de-a adversarului care este atunci capturata. Piesele se muta de obicei pe poziții din care pot captura alte piese, pot apara propriile piese in situația unei capturi sau pot controla campuri importante din partida.

  • Jucatorul care detine piesele albe muta intotdeauna primul. Prin urmare jucatorii decid cine primeste piesele albe, in general, la noroc, fie prin aruncarea in aer a unei monezi sau unul din jucatori alege culoarea unuia din pionii ascunsi in mana de celalalt jucator. Albul face apoi o mutare, urmat de negru, apoi albul din nou, apoi negrul și asa mai departe pana la sfarsitul jocului. Posibilitatea de a efectua prima mutare ofera un mic avantaj jucatorului cu piesele albe care are ocazia de a ataca imediat.

  • Castigarea partidei de sah se face in mai multe moduri cum ar fi prin sah-mat, cu o remiza, prin cedare, prin consumarea timpului de gandire.

Jocul de Dame

  • Obiectivul jocului este sa incerci sa ajungi in situatia in care niciuna din piesele adversarului nu se mai poate misca (de obicei, aceasta situație apare cand majoritatea pieselor adversarului au fost capturate).

  • Jucatorii primesc cate 12 puluri de fiecare din aceasi culoare pe care le aseaza pe pozitia de baza (patratul negru).

  • Pulurile sunt mutate cu scopul de a imobiliza sau scoate de pe plansa de joc cat mai multe puluri ale adversarului. Piesele se pot muta doar pe diagonala.

  • Daca doua piese adversare se confrunta, jucatorul care trebuie sa mute este obligat sa captureze piesa adversara (daca exista un loc liber de aterizare imediat dupa aceasta). Jucatorii sunt obligati sa captureze si in spate! Trebuie sa faci o miscare cand este posibil, iar conceptul de piesa “arsa” (o piesa care este inlaturata de pe tabla de joc pentru ca nu a facut nici o captura) nu se aplica.

  • Daca este posibil, jucatorii trebuie sa captureze in lant toate piesele disponibile. Daca sunt posibile doua capturi multiple, jucatorii trebuie sa aleaga cea mai lunga captura.

  • O piesa care ajunge oriunde pe ultimul rand devine Dama. Aceasta piesa trebuie acoperita cu o piesa de aceeasi culoare. Dama se poate muta pe diagonala, fara restrictii, oricate patrate doreste.O Dama poate face o captura multipla, aterizand pe oricare patrat de pe diagonala capturii. Nu este obligatoriu sa aterizeze pe patratul din imediata apropiere a piesei capturate, ci poate ateriza oriunde pe diagonala respectiva.In timpul unei capturi in lant – daca o piesa ajunge pe ultimul rand din partea opusa, aceasta devine Dama, indiferent care este patratul pe care aterizeaza la finalul capturii.

  • Jocul se termina ​cand un jucator ramane cu un singur pul sau dama pe tabla. Castiga jucatorul care, la sfarsitul jocului, are mai mult de un pul sau o dama

Specificatii tehnice:

  • Dimensiunea tablei de joc: 28 x 28 x 1cm

  • Dimensiune piese joc de dame: 2 cm diametru

  • Dimensiune joc de sah: cea mai mare piesa 5,5 cm, cea mai mica piesa 3 cm

Varsta recomandata: 3 ani+

Atentie! Contraindicat copiilor mai mici de 3 ani. Jucaria/produsul poate contine piese mici care se pot inghiti sau inhala existand pericolul de sufocare sau nu este potrivita copiilor mai mici de 3 ani. Nu lasati ambalajele jucariilor/produselor la indemana copiilor. Indepartati orice ambalaj al jucariei/produsului inainte de a da jucaria/produsul copilului. Va rugam sa supravegheati copilul in timp ce se joaca/foloseste acest produs. Pastrati instructiunile si etichetele pentru referinte viitoare. Pastrati jucaria/produsul departe de foc, feriti jucaria/produsul de temperaturi ridicate si umiditate.